АртХаус Буд™ | Корисно знати | Що таке каркасний будинок: технології каркасного будівництва
каркасний будинок

Що таке каркасний будинок: технології каркасного будівництва

Мрієте за 4 місяці звести власний дім на 150 квадратних метрів, й одразу ж почати у ньому ремонт? Вам потрібен каркасний будинок. Сьогодні ми розповімо про технологію каркасного будівництва: що це таке, де використовується та які переваги має.

Що таке каркасний будинок?

Каркасне житло — це будинок, який є полегшеною та більш простою у зведенні альтернативою цегляного житла. Основою конструкції слугує каркас – дерев’яний або з металевого профілю. Зводяться каркасні будинки на дрібнозаглибленому фундаменті, і не потребують важкої техніки на всіх етапах будівництва.

Каркасне житло прийшло до нас із Канади. Зараз воно є однією з найбільш перспективних технологій заміського будівництва.

Зведення будинків за каркасною технологією — досить новий напрямок в Україні. Але попит на таке житло росте: хоча б тому, що дім не поступається за надійністю традиційним варіантам, а будується значно швидше та коштує дешевше.

Технології каркасного будівництва

Є два способи зведення каркасних будинків: каркасно-щитовий та каркасно-панельний.

Каркасно-щитова технологія передбачає монтаж готових щитів заводського виготовлення на заздалегідь зроблений фундамент. Саме ці щити і є, по суті, каркасом будинку. Щити не мають внутрішнього та зовнішнього утеплення: воно виконується будівельною командою вже після монтажу каркасу будинку.

Паралельно з цим виконується прокладання всіх інженерних мереж. Наступний етап — все зашивається гіпсокартоном, й будинок здається клієнту. Ремонт ви можете розпочинати одразу.

За такою технологією каркас будинку можна монтувати будь-яку пору року, але завершувати різні роботи — залежно від температурних та погодних умов.

Своєю чергою, особливість каркасно-панельної технології полягає у тому, що всі елементи конструкції виготовляються безпосередньо в цеху. На ділянку для будівництва приїжджають вже повністю готові каркасні панелі (стіни, міжповерхове перекриття і навіть дах будинку). Залежно від площі, увесь процес зведення займає не більше двох тижнів.

Відмінність каркасно-панельної технології від каркасно-щитової — в тому, що такий будинок може зводитись будь-коли, незалежно не лише від пори року, а й від погодних умов.

Переваги каркасних будинків

Купуючи власне житло, дехто побоюється відходити від традиційних варіантів. Будинки із цегли здаються такими звичними та надійними. Проте каркасні не поступаються їм за жодним параметром. А ще — мають декілька важливих переваг, про які ми розкажемо вже зараз.

Каркасні будинки — це:

  • Швидко — весь цикл будівництва займає, в середньому, 4 місяці. Такому житлу не потрібен масивний фундамент.
  • Економічно – ціна зведення такого будинку нижча у порівнянні з будівництвом традиційного житла з цегли, піно- та газоблоків.
  • Енергоефективно — каркасні будинки прогріваються приблизно за 2 години, і довго зберігають тепло. Завдяки цьому, зменшуються витрати на опалення.
  • Надійно — каркасне житло не поступається за цим параметром традиційному завдяки використанню якісних матеріалів та сучасних технологій будівництва.

Будувати каркасний будинок можна навіть взимку: це не вплине на його якість. А робити ремонт — одразу після зведення. Оскільки таке житло не дає усадку, хвилюватися про те, що стіни потріскають, не доведеться.

Основні етапи каркасного будівництва

Зведення каркасного дому проходить в 4 етапи.

Етап №1: Фундамент

Для фундаменту під каркасні будинки найкраще підходить сухе місце, на підвищенні. Уникайте ділянок зі старими деревами та майданчиків з високим заляганням грунтових вод.

Фундаменти для таких будинків — дрібнозаглиблені (стрічкові, стовпчасті або з бетонних блоків). Надійність конструкції стрічкового фундаменту забезпечує арматура, стовпчастого — монолітний ростверк, блочного – залізобетонні обв’язки.

Етап №2: Каркас

Зведення каркасу — одна з найважливіших процедур під час будівництва. Каркас може бути дерев’яним або металевим. Дерев’яні виготовляють з сушеної дошки (зазвичай, з карпатської смереки). Ширина дошок — від 95 мм до 200 мм, товщина 45 мм.

Етап №3: Стіни

Проводиться внутрішнє та зовнішнє утеплення. Для зовнішнього утеплення використовують пінополістирол або мінеральну фасадну вату. Для внутрішнього — мінеральну вату або ПІР(Icynene). Дачі, які призначені для літнього перебування утеплюють більш тонким шаром матеріалу.

Обшити будинок ззовні можна різними матеріалами: до прикладу, вагонкою або сайдингом. Обирається матеріал не лише за зовнішнім виглядом, а й за експлуатаційними характеристиками. Важливо, щоб він добре витримував будь-яку погоду, а також був нечутливим до вологи.

Етап №4: Дах 

Фінальний етап — зведення даху. Найчастіше, для каркасних будівель обирають двоскатний дах, кроквяна система для якого монтується за стандартною технологію. Покрівельні матеріали можна обрати різні. Наприклад:

  • металочерепиця;
  • металевий профнастил;
  • м’яка покрівля.

Читайте більше про розумний будинок

Найрідше використовуються глиняну черепицю: вона доволі важка. Ось і все: каркасний будинок зведено. Він готовий до ремонту та заселення!

Бажаєте дізнатися про каркасне будівництво більше? Жодних проблем. Залиште заявку у формі на сайті або зателефонуйте нам. Спеціалісти “АртХаус Буд” із задоволенням поспілкуються з вами!

Leave a Reply